Voor ouders - Voor leerkrachten

De Techniekacademie is al vele jaren een van de drijvende krachten achter de bewustmaking rond STEM-onderwijs in Vlaanderen. Met Techniekacademie Thuis proberen we STEM-onderwijs ook naar de woonkamers in Vlaanderen te brengen.

Leerkrachten kunnen ook hier inspiratie opdoen.

Waarom deze site?

Ook al zijn kinderen van nature actief en ondernemend, soms kan de verveling toeslaan. Zeker in ‘blijf in je kot’- corona-tijden als nu, kan het een hele onderneming zijn om je kind te entertainen. Ben je op zoek naar haalbare en leerrijke ideeën om je kroost technisch-creatief aan het werk te zetten? Dan ben je hier aan het goede adres!

In de rubriek Technische projecten vind je allerlei leuke projectjes. De meeste daarvan zijn perfect uitvoerbaar met alledaagse materialen. De opdrachtjes zijn vooral bedoeld voor leerlingen uit de tweede en derde graad van het basisonderwijs. Die worden onderverdeeld in twee categorieën: Junior Techniekacademie: voor 8 à 10-jarigen en Tiener Techniekacademie: voor 10 à 12 jarigen.

 

Tal van mogelijkheden

In de rubriek Sites vind je allerlei pagina’s of sites waar je kind of jijzelf als ouder veel inspiratie kunt opdoen. De Techniekacademie organiseert tijdelijk ook technologische wedstrijden, waarbij leuke prijzen te winnen zijn. Waag je kans!

Bij de Weetjewatt-vlogs zie je Jacotte. Zij is zot op wetenschappen en verhalen vertellen. Zij gaat samen met jou op zoek hoe STEM de wereld doet draaien.

Techniekacademie Thuis is een initiatief van de gangmakers achter De Techniekacademie met de steun van Hogeschool VIVES.

Onderzoekend leren

STEM en onderzoekend leren in klas brengen?

Je wil met je school een duwtje in de rug? Lees hier wat onderzoekend leren kan betekenen voor jou en je leergierige leerlingen. Je vindt er ook heel wat praktijkvoorbeelden terug.

STEM 4 math

Wiskunde en STEM samen integreren in je klas? Twee vliegen in één klap!

Een internationaal project waarbij wiskunde in betekenisvolle contexten aan bod komt. 20 praktijkvoorbeelden voor de lagere school die samen met leerkrachten werden ontworpen.

School @ platteland

Outdoor Education! Wist je dat kinderen veel sneller leren als ze betrokken zijn bij een activiteit buiten waar ze actief mogen deelnemen? Een ideetje om naar buiten te trekken met je klas in een tijd waarin dat zeker aan te raden is!

STEM computer

Computationeel Denken. Euhm… u zei?
Logisch redeneren in klas, problemen oplossen met (en zonder) computers…
Met de zoekfilter ontdekken leerkrachten activiteiten hoe ze kinderen problemen laten oplossen, met (en zonder) computers.
Een les wero naar het volgende niveau tillen? Wiskunde leuk maken?
Doelstellingen voor Katholiek onderwijs, GO! En OVSG inbegrepen.

Voor leerkrachten kleuter tot 1e graad middelbaar.

Sterk in STEM

Dé portaalsite naar STEM projecten van het Expertisecentrum Onderwijsinnovatie VIVES

Voor geïnspireerde leerkrachten die nog meer wil weten: er bestaat ook een papieren versie voor zowel kleuteronderwijs  als lager onderwijs!